top of page

Megemlékezés az elhúnytról

Halotti tor

A magyar népi hagyományokban megjelenik az ősök emlékére rendezett áldólakoma, miként a halottat szerettei körében egy utolsó vacsorára, azaz a halotti torra hívják meg. A papot ilyenkor felkérik a tor során, hogy jelenítsen meg emlékeket az elhunyttal kapcsolatban. Ezt hívják őskultusznak. Ez a képzeletvilág határozza meg a szellemi térben az élők viszonyát a halottakhoz. Az áldozati lakoma alkalmával az elhunyt szokásait, kedvenc ételeit-italait illetve lelkes cselekedeteit eleveníti fel családja, baráti köre. Keress bizalommal, ha egy szép emléktort tartanál szerettednek egy szellemi kiteljesülésben!

Halotti tor

Lelki feloldozás

Utolsó kenet

A haldokló vagy a család kérésére történő utolsó beavatásként kapja a távozni készülő a kenet szentségét. Lehetőség nyílik egyfajta lelki feloldozásban részesülni, miként földi béklyóktól megszabadulván, szabadon és tisztán távozhat minden emberi- földi mivoltából az egyén. Kórházi ágyon illetve saját otthonában történik a haldokló végső beavatása a Jézusi út tükrében. Szeretettel várom megkeresésed!

Utolsó kenet

Erdei temetkezés az agostyáni emlékerdőben

Gyászszertartás az Agostyáni emlékerdőben

A Kárpát medencében az első és egyedülálló és még az egyetlen olyan emlékerdő, ahol az elhunytak hamvait biológia úton lebomló urnákban helyezik el a fák gyökereinél. Az agostyáni kegyeleti emlékerdőbe 2014 óta fogadnak hamvakat, melynek célja,hogy az ember újra a természet részévé válhasson az örök körforgásban.

Az erdei szertartás világi és egyházi szertartásoknak is helyet ad. A fa kiválasztásánál pedig a család játszik döntő szerepet, miként és melyik fához kívánja temettetni az elhunytat.

Ha szeretnél egy teljesen egyedülálló emlékhelyet szerettednek, akkor kérlek keresd fel az agostyáni emlékerdőt a legszebb elcsendesüléshez. A kegyeleti szertartással kapcsolatban pedig keress bizalommal engem!

Gyászszertartás az Agostyáni emlékerdőben

Emlékhelyek, házak, kenyér, víz szentelése...

Szentelés

A szentelmények azaz a sacramentalia fogalomkörébe tartoznak az exorcizmus, az áldás és a szentelés is. A szentelések alkalmával lehetőség adódik házakat, tereket, tárgyakat szenteltvízzel felszenteltté tenni a krisztusi minőség útján.

Szentelés

Búcsúbeszéd

Gyászszertartás

Haláleset, temetés alkalmával végzett egyházi szertartás keretein belül készítem fel családok kérésére egyéni konzultáció alkalmával az utolsó útjára az elhunytat.
Az a tény, amiben kivétel nélkül minden ember hisz, az a halál! Mindenki meg van róla győződve, hogy bekövetkezik vita és tudatlanság nélkül. Mint minden ember, gyermekkora óta számít arra, hogy egyszer meg kell halnia, s a többség még a halál gondolatát is igyekszik visszautasítani. Közben valami titokzatos rettegés nyomasztja őket, miként egyszer csak meglepheti őket a halál szele. Nincs még egy olyan esemény, mely elkerülhetetlensége mellett a gondolataikban újra és újra úgy félre lenne tolva, mint a földi pályafutások vége.

Gyászszertartás
Utolsó kenet
Emlékerdő
Szenetlés
Gyászszertartás
bottom of page